Brioche
Bonjour! Vandaag maken we brioche, een echte Franse klassieker. Het is een zoet brood, heel luchtig en toch vol van smaak dankzij de boter. Met dit basisrecept kun je vanalles maken: een briochebrood, hamburgerbroodjes, brioche Parisienne, de keuze is aan jou! En we kunnen het ons haast niet voorstellen, maar mocht er toch wat overblijven dan maak je van overgebleven briochebrood de allerlekkerste wentelteefjes.
Doordat er boter en eieren aan het deeg worden toegevoegd noemen we briochedeeg een verrijkt deeg. Er is bijna geen limiet aan de hoeveelheid ei en boter die je aan het deeg kunt toevoegen: hoe meer boter, hoe luxer het deeg.
- Aantal porties: 4-6
- Bereidingstijd: 40 min. + 16 uur wachttijd + 30 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: garde, mixer (optioneel), broodvorm 21 x 22 cm, hittebestendig schaaltje en bakkwastje
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar.
2. Doe de bloem, gist, suiker en zout in de kom van de mixer en roer door elkaar. Voeg de melk en eieren toe en kneed tot het deeg niet meer plakkerig is. Dit gaat het beste met de kneedhaak in een staande mixer en kan wel tien minuten duren.
3. Voeg terwijl de mixer draait de zachte boter klontje voor klontje toe en kneed nog eens tien minuten tot het deeg alle boter heeft opgenomen. Schraap tussendoor het deeg en de boter af en toe van de wand van de kom zodat alles goed gemengd wordt.
4. Laat het deeg afgedekt met vershoudfolie op kamertemperatuur 1 uur rijzen. Zet het deeg daarna 6 tot 24 uur in de koelkast. Dit geeft het deeg een rijkere smaak en de kou zorgt ervoor dat het zachte deeg de volgende dag makkelijker te vormen is. Wil je deze stap overslaan? Laat het deeg dan een uurtje extra rijzen op kamertemperatuur (of tot het in volume is verdubbeld).
5. Vet een broodvorm in. Verdeel het deeg in gelijke porties (bijvoorbeeld 8 x 125 gram) en bol ze op: Maak van elke portie een buideltje door het deeg aan een kant naar binnen te vouwen. Leg een buideltje met de open kant onder op het werkblad, zet je hand er als een kooitje overheen en maak ronddraaiende bewegingen (steeds dezelfde kant op), zodat het stuk deeg een strak bolletje wordt.
6. Schik de deegbolletjes in de vorm. Dek losjes af en laat op kamertemperatuur 1,5 tot 2 uur rijzen (of tot het bijna in volume is verdubbeld). Verwarm de oven voor op 180º C (hetelucht). Zet (als de oven is voorverwarmd) een hittebestendig schaaltje met water of ijsklontjes onder in de oven. Dit is optioneel, de stoom in de oven zorgt voor extra zachte brioche.
7. Kluts een half eitje los (dit mag ook alleen de dooier of het eiwit zijn) met een theelepel water of melk. Bestrijk de brioche met een dun laagje ei en bak in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Optioneel: Bestrijk de warme brioche met wat boter voor een mooie glans. Laat de brioche afkoelen voor het aansnijden en geniet van je zelfgemaakte brioche!
Brioche burgerbroodjes, pain perdu en andere variaties
Brioche wordt in allerlei soorten en maten gebakken. In Frankrijk zie je de brioche Parisienne veel: kleine of grote broodjes van brioche die worden gebakken in metalen vormpjes met een gegolfde rand (ze lijken een beetje op losse muffinvormpjes en zijn o.a. te koop bij bakspeciaalzaken, of beproef je geluk eens in een kringloopwinkel). Bovenop het losse deegstuk wordt nog een klein bolletje geplaatst, daarom wordt deze vorm ook wel brioche à tête (brioche met hoofd) genoemd.
Van brioche kun je ook heerlijke hamburgerbroodjes maken. Door de suiker in het deeg krijg je mooie grillstrepen wanneer je de doorgesneden broodjes even roostert op de BBQ of in een hete grillpan. Met bovenstaand recept kun je bijvoorbeeld 8 of 10 hamburgerbroodjes maken (of meerdere mini’s, leuk voor een feestje). Bestrijk de broodjes met melk en losgeklopt ei zodat ze extra bruin bakken. Voordat ze de oven ingaan kun je ze naar wens bestrooien met bijvoorbeeld sesamzaad.
De allerlekkerste wentelteefjes of pain perdu maak je van dikke plakken overgebleven briochebrood: Klop een eitje los met een glas melk, een zakje vanillesuiker en een snufje kaneel. Wentel de plakken brioche er doorheen en bak ze aan beide kanten in een hete koekenpan met boter. Lekker met poedersuiker, een klontje boter en fruit of nootjes.
Opmerkingen (0)