Blondies
Dit recept is voor een flinke bakvorm van 20 x 30 cm, genoeg voor 16 machtige stukjes. Heb je een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm? Dan kun je de volgende hoeveelheden aanhouden voor 9-12 stukjes: 160 gram boter, 260 gram lichtbruine basterdsuiker, 2 eieren (L), 2 tl vanille extract, 200 gram (patent)bloem, 1 tl bakpoeder, ⅓ tl zout, 100 gram walnoten of pecannoten, 80 gram witte chocoladedruppels. De baktijd wordt dan iets korter (maximaal 25 minuten i.p.v. 30 minuten).
- Aantal porties: 16 porties
- Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten oventijd
- Keukenbenodigdheden: Bakspatel, bakpapier, brownie bakvorm 20 cm x 30 cm
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetenlucht)
2. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur of in de magnetron. Zet het vuur uit. Voeg de suiker toe en roer dit goed door elkaar.
3. Laat even afkoelen en roer daarna met garde de eieren en vanille erdoor.
4. Zeef de bakpeoder, bloem en zout in een andere kom door elkaar en spatel dit door het beslag.
5. Hak de noten grof en voeg ze samen met de chocolade (of andere vulling naar keuze) door het afgekoelde beslag. Hou eventueel een handje van de vulling apart om over de bovenkant te strooien.
6. Bekleed de brownie bakvorm met bakpapier en verdeel het beslag over de bakvorm. Strijk glad met een spatel en verdeel eventueel achtergehouden vulling erover.
7. Bak de blondies in ongeveer 30 minuten, totdat de randjes goudbruin beginnen te kleuren en het midden nog zacht is. Laat helemaal afkoelen, verwijder de blondies met behulp van het bakpapier uit de vorm en snijd in stukken. Geniet!
Vegan blondie, blondies met espresso en andere variaties
Het leuke van dit basisrecept voor blondies is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Zo kun je gerust andere soorten chocolade of noten kiezen. Ook andere vulling zoal (gevriesdroogd) rood fruit, mini marshmallows, gebroken koekjes of stukjes fudge zijn heerlijk in deze blondies. Of top de blondie af met nog meer gesmolten (witte) chocolad!
De combinatie van walnoten met witte chocolade is niet voor niets een klassieker. Voor een extra diepe smaak kun je de noten eerst 10 minuutjes roosteren terwijl de oven voorverwarm. Daarnaast kun je de boter eerst bruinen in plaats van alleen te smelten. De karamelachtige smaak van de blondies kun je ook nog versterken door kokosbloesemsuiker te gebruiken. Het is ook erg lekker om een deel van de bloem te vervangen door amandelmeel. Of voeg eens 2 eetlepel oploskoffie toe aan het beslag voor espresso-blondies!
Voor vegan blondies vervang je de chocoladedruppels voor een plantaardige variant, zoals de zuivelvrije chocoladedrupppels van Callebaut (verkrijgbaar in een ''melk'' en pure variant). De eieren kun je in dat geval vervangen door 2 eetlepels gebroken lijnzaad. Roer hier met 6 eetlepels water een papje van, laat dit even staan en spatel het na de bloem door het beslag. Kies in dat geval ook voor een plantaardige boter van hoge kwaliteit, dit komt de smaak van de blondies ten goede.
Geen bakpoeder in huis? Gebruik zelfrijzend bakmeel in plaats van bloem of laat het weg. De blondies worden dan iets compacter. Net niet genoeg eieren in huis? Met eentje minder gaat het ook prima. De baktijd wordt dan iets korter.
Opmerkingen (4)
Ten tweede staat er, na de oven te hebben voorverwarmt, dat je het geheel in 30 minuten moet afbakken bij een temperatuur van 180 graden.
Na 30 minuten stak ik er een houten prikker in en die kwam er echt nog kletsnat uit.
Aan de oven licht het niet. Die is net nieuw en ik heb er gisteren nog 2 cakes en 2 appeltaarten in gebakken die ook volgens recept gebakken zijn.
Wat kan hier fout gegaan zijn. Ik heb zowel de ingrediënten alsook de bereidingswijze wel 6 of 7 keer nagelezen.
Ik baal hier best van want ik kon alles weggooien en het is nou ook weer niet alsof het geld hier tegen de plinten aanklotst.
Goed dat het je opgevallen was. We hebben het aan onze ambassadeur laten weten en het staat er nu wel goed in.
Vermoedelijk heeft de brownie te kort in de oven gestaan. De aangegeven baktijd in een recept is altijd bij benadering. Dit geldt voor alle recepten. Omdat ovens onderling kunnen afwijken qua daadwerkelijke baktemperatuur is het raadzaam altijd even een extra thermometer in de oven te plaatsen. Ook is het afhankelijk of er gebruik is gemaakt van hetelucht of boven-en onderwarmte.
Daarnaast is de hoogte van het baksel belangrijk. Indien u een smaller of juist plattere bakvorm gebruikt zal de massa ook hoger of lager worden, en dit heeft weer invloed op de gaartijd.
Mocht het baksel tussentijds te nat blijken (en dus niet gaar) zet het dan terug in de oven en laat het met tussenpozen van 10 minuten doorbakken tot gewenste gaarheid.
Veel bakplezier!
Groetjes,
De Notenshop
Wat een leuke en gezonde variant van de blondies. Je kan heel veel kanten op met dit recept, dat maakt het zo leuk.
Groetjes,
De Notenshop