Bechamelsaus
Een klont boter, een paar eetlepels bloem en een pak melk. Meer heb je niet nodig om zelf een heerlijke bechamelsaus te maken. Bechamelsaus is snel klaar en helemaal niet moeilijk om te maken. De saus is heerlijk over een zelfgemaakte lasagne, moussaka of een croque monsieur en natuurlijk als nostalgische witte saus over groente, op smaak gebracht met een beetje vers geraspte nootmuskaat.
Deze bechamelsaus is ook een hele goede basis voor een zelfgemaakte kaassaus, zoals voor een mac ‘n cheese. Maak ‘m vega, lekker pittig met jalapeño of voeg er blokjes ham of verstopte groente aan toe: alles kan met deze fijne basissaus!
- Aantal porties: 4 personen
- Bereidingstijd: 20 minuten
- Keukenbenodigdheden: steelpannetje met dikke bodem, houten lepel en garde
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar.
2. Smelt de boter in een steelpannetje op middelhoog vuur tot het bruist, maar laat de boter niet bruin worden.
3. Voeg alle bloem in één keer toe en roer met een houten lepel of spatel goed door tot een dikke pasta (roux). Laat de bloem een paar minuten garen. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen. De textuur verandert en wordt droog en zanderig.
4. Voeg een flinke scheut melk toe en roer dit direct stevig door. Het zal zich al snel binden tot een dikke pasta. In deze fase worden klontjes het makkelijkst uit de saus gewreven met een houten lepel of spatel.
5. Voeg de rest van de melk in delen toe en roer tussentijds goed door tot alle melk is opgenomen. Laat de bechamelsaus afhankelijk van de toepassing een paar minuten pruttelen tot de saus zich bindt. Voeg naar wens meer melk toe als de saus te dik is geworden.
6. Breng de bechamelsaus op smaak met zout en versgeraspte nootmuskaat.
7. Roer de bechamelsaus nog even goed door en serveer bijvoorbeeld over een lasagne of als witte saus bij groente.
Vegan bechamelsaus, bechamelsaus met kaas en andere variaties
Wanneer je het zelf maakt, is bechamelsaus met hetzelfde gemak vegan of lactosevrij te maken: Vervang de boter en melk gewoon door een plantaardige variant. Afhankelijk van het type “melk” heb je misschien wat meer hartige smaakmakers nodig om een eventuele zoete smaak van de plantaardige melk te verhullen. Afhankelijk van de toepassing kan het sowieso erg lekker zijn om van tevoren wat winterse kruiden of een gedroogd laurierblad in de warme melk te laten trekken.
Voor een bechamelsaus die tijdens het bakken in de oven meer volume krijgt, kun je in de laatste stap van het recept een eitje door de saus kloppen. Laat de saus in dat geval eerst een paar minuten afkoelen om te voorkomen dat het ei stolt en verdeel de bechamelsaus met het ei erdoor daarna over een ovengerecht, zoals moussaka.
Bechamelsaus is een goede basis voor een heerlijke zelfgemaakte kaassaus, bijvoorbeeld in een mac ‘n cheese. Voeg gewoon een flinke hand geraspte kaas zoals cheddar of oude kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is. Ook heerlijk met groente zoals bloemkool of pompoen erin verstopt!
Opmerkingen (0)