Worteltaart recept
Carrot cake is typisch zo’n taart die de volgende dag nóg lekkerder is. Maak je een stapeltaart? Bak de cake dan een dag van tevoren en bewaar de gebakken lagen tot gebruik in vershoudfolie in de koelkast. De volgende dag is de cake makkelijker te hanteren en eventueel recht te snijden zonder veel kruimels.
- Aantal porties: Voor een ronde taart met twee lagen van 18 cm of één vierkante van 20 x 30 cm, voldoende voor 8-12 personen.
- Bereidingstijd: 25 minuten.
- Oventijd: 45 minuten.
- Keukenbenodigdheden: Mixer of garde, spatel, springvorm (2x) of rechthoekige bakvorm, bakpapier, vershoudfolie, (glaceer)mes.
Hoe maak je worteltaart?
1. Verwarm de oven voor op 180º C. Zet alle ingrediënten voor de carrot cake klaar. Wel de rozijnen in ruim (lauw) water, zet tot gebruik apart. Vet de springvormen of bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Klop de eieren met de suiker licht en luchtig. Voeg de olie in een dun straaltje toe en meng dit door het beslag.
3. Zeef de bloem met bakpoeder, kaneel en zout boven de kom en spatel dit kort maar zorgvuldig door het beslag.
4. Giet de rozijnen af en dep droog. Spatel de wortel, rozijnen en walnoten door het beslag. Verdeel het beslag over de bakvorm(en). Bak de cake in ongeveer 45 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. De carrot cake is klaar als een cocktailprikker in het midden gestoken er droog (zonder beslag) uitkomt.
5. Laat de cake helemaal afkoelen, verpak in vershoudfolie en zet tot gebruik gekoeld weg.
Bereidingswijze frosting
1. Zorg dat de boter en roomkaas op kamertemperatuur zijn.
2. Klop de boter met de poedersuiker eerst rustig en daarna op hoge snelheid volledig zacht en wit. Let op: dit kan wel 10 minuten duren.
3. Klop de roomkaas en vervolgens het citroensap erdoor.
4. Bij een taart van één laag kun je de frosting nu over de afgekoelde taart verdelen. Bij een stapeltaart snij je de lagen eventueel iets rechter als ze bol gerezen zijn tijdens het bakken en ga je door met de volgende stap.
5. Leg een taart met de onderkant naar beneden op een bord of taartplateau.
6. Verdeel de helft van de frosting met behulp van een (glaceer)mes over de taart en plaats de andere taart er ondersteboven bovenop.
7. Verdeel de rest van de frosting over de taart en garneer naar wens met marsepeinen worteltjes of (gehakte of hele) walnoten.
Worteltaart met pecannoten en andere variaties
De worteltaart wordt super deluxe wanneer je de walnoten vervangt door pecannoten. Rooster ze in de oven of koekenpan voor een extra intense smaak en heerlijke geur. Je kunt de lichte rozijnen weglaten of in plaats daarvan donkere rozijnen, gedroogde bosbessen of cranberries gebruiken. Die laatste zijn extra lekker in combinatie met wat sinaasappel rasp en sap door het cakebeslag en de frosting. Experimenteer ook eens met verschillende soorten suiker: wanneer je ⅔ van de suiker vervangt door bruine suiker en de kaneel door koek-en speculaaskruiden krijgt de worteltaart meteen een warm en winters tintje.
Voor een extra smeuïge cake kun je 80-100 gram yoghurt, appelmoes of creme fraiche toevoegen aan het beslag. Ook qua vorm en presentatie kun je variëren met dit basisrecept. Maak bijvoorbeeld eens carrot cake cupcakes, smeer de zijkant licht af met frosting voor een naked carrot cake of gebruik het recept voor de basiscake voor carrot cake pops. We zijn benieuwd naar jullie creaties!
Opmerkingen (1)
Aangepast door iets minder suiker en olie te gebruiken.