Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Tarte Tatin

0
(0)
Het wereldberoemde dessert van de zusjes Tatin. Volg het recept en maak hem zelf net zo lekker als de echte!
30 min. + 25 min. oventijd
Tarte Tatin

Het verhaal gaat dat het eigenlijk een happy accident was in het hotel van de zussen Tatin, rond 1900 ten zuiden van Parijs. In alle hectiek in de keuken zou de vulling voor de appeltaart al in de pan zijn gegaan, terwijl de bodem er eigenlijk onder had gemoeten. In een poging de taart te redden, is het deeg er toen overheen gelegd en het resultaat is dessert wat de roem van het hotel ver voorbij is gegaan.

Door het deksel van deeg stomen de appels als het ware gaar, waarbij het sap van de appels zich vermengt met de karamel terwijl het deeg super krokant bakt. Na het bakken wordt de taart omgekeerd, waardoor het sap en de karamel zich weer over de vulling en bodem verdelen. Zalig met een schepje crème fraîche of vanille-ijs.

Tip: Wij gebruiken in dit recept voor Tarte Tatin kant-en-klaar koelvers bladerdeeg. Je kunt ook korstdeeg of deeg voor (hartige) taart gebruiken. Plakjes bevroren bladerdeeg of taartdeeg kun je het beste een paar minuten afgedekt laten ontdooien, dan zonder plastic op een stapeltje leggen en in alle richtingen uitrollen tot een ronde lap.

Gebruik voor de klassieke Tarte Tatin bij voorkeur stevige, friszure appels, zoals Granny Smith, Golden Delicious, Goudreinet of Fuji.

  • Porties: 8 personen
  • Bereidingstijd: 30 min. + 25 min. oventijd
  • Keukenbenodigdheden: ovenbestendige koekenpan 24-28 cm of ronde ovenschaal, spatel, deegroller, keukenmesje en een grote snijplank of een plat bord.

Bereidingswijze

1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 190º C (hetelucht). Schil de appels, snijd elke appel in vier kwarten en verwijder het klokhuis. Controleer of de koekenpan (met de deur dicht) in de oven past. Zo niet, maak dan de karamel in de koekenpan zoals beschreven en verdeel de appels met de karamel daarna in stap 5 in een ovenschaal.

2. Zet de koekenpan op middelhoog vuur. Verdeel de suiker over het midden van de bodem van de pan en laat dit rustig smelten zonder de suiker te roeren.

3. Snijd de koude boter in blokjes en voeg dit in één keer toe aan de suikerstroop. Let op: het zal bruisen en spetteren. Roer de boter snel door de karamel met een spatel en voeg een snufje zout toe.

4. Voeg de appels toe en schep ze een paar keer om, zodat de stukken appel aan alle kanten met de karamel in aanraking komen. Laat de appels een paar minuten stoven in de karamel zodat het sap van de appels zich met de karamel kan vermengen.

5. Draai de stukken appel zo dat ze allemaal met de bolle kant naar beneden in een mooie cirkel in de pan liggen - past de pan niet in de oven, verplaats de appel en de karamel dan nu naar een ovenschaal.

6. Snijd of rol het bladerdeeg zo nodig bij tot een ronde lap die ruim groter is dan de pan of ovenschaal.

7. Gebruik het bakpapier of de deegroller om het deeg over de appels te leggen. Stop de rand van het deeg rondom zorgvuldig in met behulp van een spatel en prik het deeg op enkele plaatsen in met een mesje.

8. Bak de Tarte Tatin in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat de Tarte Tatin een paar minuten staan, zodat de karamel iets in kan dikken. Ga dan met een spatel langs de rand en schud even met de pan, om er zeker van te zijn dat de Tarte Tatin overal los is van de vorm.

9. Let op: de karamel is erg heet en kan (afhankelijk van het type appel) vloeibaar zijn en tijdens het omdraaien langs de pan of plank lopen. Leg een grote snijplank of plat bord (in ieder geval groter dan de pan!) op de pan en draai de Tarte Tatin in een vloeiende beweging om. Serveer de Tarte Tatin bij voorkeur (lauw)warm, naar wens met een schepje crème fraîche of vanille-ijs.

Genieten maar!

Hartige Tarte Tatin, Tarte Tatin met peer en andere variaties

Met dit basisrecept voor Tarte Tatin kun je eindeloos variëren. In plaats van appel is een Tarte Tatin met peer bijvoorbeeld ook heerlijk. Maar ook andere fruitsoorten zoals ananas, banaan, perzik of zelfs rabarber doen het goed in een Tarte Tatin. Salted caramel liefhebbers voegen wat extra zout toe aan de karamel. Een scheutje calvados of aromatische likeur in de karamel geeft extra diepgang aan de saus.

Daarnaast is een hartige Tarte Tatin ook een leuke variatie voor een verrassend voor- of bijgerecht, bijvoorbeeld met tomaatjes of (rode) ui, heerlijk in combinatie met winterse kruiden zoals tijm en zachte geitenkaas. En in plaats van een grote Tarte Tatin zijn individuele porties ook erg feestelijk.

Dit bericht is geplaatst in Recepten, Bakrecepten, Taart recepten en getagged met Appel, Bladerdeeg, Kristalsuiker

Opmerkingen (0)

Gebruikte ingrediënten
Kristalsuiker
De Notenshop
Waardering:
100% of 100

Vanaf 2,25

Kristalsuiker
Kristalsuiker
750 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,25
 3,00/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
47,95
 1,92/kg