Romige lemon curd
Als het gaat om curds is de citroen variant toch wel echt de klassieker & daardoor een goede basis om te leren. Vervang de citroen door een andere citrusvrucht en je kan eindeloos curds maken! Let er alleen wel op om de suiker naar smaak aan te passen gezien een sinaasappel niet zo zuur is als een citroen.
- Aantal porties: 1 grote jampot
- Bereidingstijd: 15 minuten
- Keukenbenodigdheden: fornuis, steelpan, garde, zeef, staafmixer en weegschaal
Bereidingswijze
- Doe je citroenrasp bij je suiker en wrijf dit door elkaar met je vingers, zo laten de oliën van de citroenschil hun smaak af aan de suiker en krijg je een extra citroensmaak.
2. Voeg al je ingrediënten behalve de boter toe aan een steelpan en mix met een garde door elkaar.
3. Zet de pan op een middelhoog vuur en blijf constant roeren met een spatel, zorg ervoor dat de bodem niet aanbrandt.
4. Wanneer de curd begint in te dikken zet je het vuur zachter en laat je het 5 minuten (terwijl je roert) rustig sudderen. De curd is dik genoeg wanneer je op de achterkant van een lepel een streep door de curd kan trekken, zonder dat deze doorloopt.
5. Haal de curd door een zeef.
6. Voeg daarna je boter toe en meng dit door je curd met een staafmixer. Dit zorgt ervoor dat de boter met je curd emulsifeert en zo een extra romige curd maakt. Dit is optioneel, echter geeft het een hele mooie afgeronde smaak aan je curd.
Variaties
Er zijn zoveel verschillende soorten curds die je kunt maken, echter is een citroen toch wel de basis die je moet kennen. Let er alleen op bij elke curd dat je het indikken rustig en op een laag vuur doet, zodat de eieren niet gaan schiften of je met roerei eindigt.
Opmerkingen (0)