Hoe maak je kwarktaart?
Kwarktaart is een echte Hollandse klassieker, met een bodem van fijngemalen biscuitjes en een luchtige mousse van kwark en slagroom. Hij is naturel natuurlijk al heel lekker, maar ook bijzonder geschikt voor allerlei variaties qua vulling en topping.
Dit recept is afgestemd op een springvorm van 18-20 cm doorsnede. Maak je liever een 12-persoons kwarktaart in een springvorm van 23-24 cm doorsnede? Dan kun je de hoeveelheden in dit recept vermenigvuldigen met 1,75.
- Aantal porties: voor een springvorm van 18-20 cm doorsnede (6-8 personen)
- Bereidingstijd: 20 minuten + 4 uur wachttijd
- Keukenbenodigdheden: springvorm ø 18-20 cm, keukenmachine (of deegroller), mixer of garde, pannetje, spatel, vershoudfolie
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in (of gebruik acetaatfolie). Week de gelatine 5 minuten in een bakje met koud water.
2. Smelt de boter. Maal de biscuitjes fijn in de keukenmachine of met behulp van een zakje en deegroller en meng de gesmolten boter erdoor. Verdeel de koekkruimels over de bodem van de springvorm en druk dit aan met een maatschepje of glas.
3. Klop de slagroom net niet helemaal stijf en roer de kwark los.
4. Breng de melk (of een van de variaties) met de suiker in een pannetje op laag vuur tegen de kook aan. Voeg eventueel een theelepel vanille extract toe voor extra smaak en zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit en los dit op in de warme melk. Laat 5 minuten afkoelen.
5. Spatel eerst de kwark en vervolgens de slagroom door de lauwwarme melk. Probeer hierbij zoveel mogelijk luchtigheid te behouden. Giet het mengsel in de springvorm bovenop de koekjesbodem. Dek af met vershoudfolie en laat minimaal 4 uur of een nacht opstijven in de koelkast. Daarna kun je de springvorm verwijderen of een lekkere topping toevoegen. Bewaar en serveer de kwarktaart gekoeld.
Aardbeien kwarktaart, citroen kwarktaart en andere variaties
Deze naturel kwarktaart wordt extra lekker door de toevoeging van een theelepel vanille extract en een topping van verse bosbessen of frambozen met witte chocoladekrullen.
Het basisrecept voor kwarktaart naturel is zo gemaakt dat je er makkelijk mee kunt varieren door de melk 1:1 te vervangen door een andere vloeistof. Voor een citroen- of sinaasappelkwarktaart gebruik je 100 ml vers sap. Puree of sap van verse aardbeien kun je eerst nog wat inkoken om de smaak te versterken, of meng een van onze gevriesdroogde fruitpoeders met melk of water. En proef de vulling, want afhankelijk van de smaak die je toevoegt kan het nodig zijn om wat meer suiker toe te voegen.
Opmerkingen (9)
Wat goed van je dat je het recept hebt kunnen aanpassen zodat je het nu wel kan eten. Hopelijk smaakt het net zo lekker!
Veel bakplezier.
Groetjes,
De Notenshop
Wat leuk dat het recept je zo bevalt! En leuk dat je je eigen draai aan hebt gegeven.
Groetjes,
De Notenshop
Teveel suiker, de taart mist frisheid