Kruimeldeeg
Kruimeldeeg is onmisbaar in vele desserts. Strooi het over je fruit, bak het in de oven en je hebt een crumble. Of bak het los in de oven en voeg het als extra crunch toe aan je dessert. Ook is het een bekende topping van vele vlaaien, cakes, muffins of andere taarten. Onmisbaar dus!
- Aantal porties: 2-3
- Bereidingstijd: 10 min. + 20 tot 25 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: oven, schaal, bakplaat met bakpapier (of ovenschaal), weegschaal
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten in een kom en meng even goed door elkaar. Mocht je extra smaakmakers zoals citroen, vanille, kaneel of andere kruiden willen toevoegen doe je nu alvast.
2. Wrijf de blokjes boter met de rest van de ingrediënten tussen je duim en andere vingers tot er een kruimeldeeg ontstaat. Je kunt hier eventueel ook twee messen voor gebruiken, waarbij je de boter door de rest van de ingrediënten ‘snijdt’.
3. Het deeg moet tot een bal samenkomen wanneer je het samenknijpt, maar het moet ook gemakkelijk weer uit elkaar brokkelen wanneer je het breekt. Hiermee houdt je volledige controle over de grootte van je kruimel chuncks.
4. Top je crumble of andere baksel af met het kruimeldeeg en bak voor zolang het andere recept moet bakken. Wil je de kruimels los bakken, doe je dit op een met bakpapier bekleedde bakplaat voor 20-25 minuten op 180C (of tot goudbruin).
Er zijn enorm veel mogelijkheden met kruimeldeeg. Top je fruit-crumble, muffins, vlaai, cake, taartjes of toetje met de heerlijk gebakken kruimels voor een extra crunch. Je kunt zelf een twist geven aan het kruimeldeeg door smaken zoals kaneel, citroen, vanille of cacao toe te voegen. Vervang eventueel de havermout voor amandelmeel of voeg noten en zaden toe aan je deeg. De keuze is aan jou!
Opmerkingen (0)