Gevulde koeken
Als je ze eenmaal zelf hebt gemaakt wil je nooit meer anders. Daar kan geen supermarkt koek tegenop! Het fijne aan deze koeken is dat je ze zelfs gemakkelijk in kunt vriezen, zodat je altijd zelf je eigen gevulde koek vers kan afbakken.
- Aantal porties: 8-10
- Bereidingstijd: 15 min. + 1 uur wachttijd + 12 min. baktijd
- Keukenbenodigdheden: Oven, ovenschaal, kommetje, mixer en een spatel, bakplaat met bakpapier, spuitzak (eventueel), bakkwast
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar.
2. Doe de boter, basterdsuiker & citroenrasp in een kom en meng dit tot een geheel.
3. Voeg de bloem, zout en bakpoeder toe en kneed tot het deeg net samenkomt. Pas op dat je niet te lang kneedt aangezien dit tot taaien en harde koeken kan leiden. Wanneer het deeg samengekomen is vorm je het in een vierkant, verpak het in vershoudfolie en leg ten minste 1 uur in de koelkast.
4. Verzamel alle ingrediënten voor de amandelspijs.
5. Meng de suiker, citroenrasp, amandelmeel & 1 ei door elkaar tot 1 geheel en zet apart tot het deeg genoeg gekoeld is.
6. Voeg het tweede ei aan je amandelspijs toe en meng tot 1 geheel. Giet dit in een spuitzak en houd bij de hand. Haal je deeg uit de koelkast en kneed dit op een licht bebloemde werkbank nog eenmaal kort door. Warm alvast de oven voor op 200 graden.
7. Rol het deeg uit tot ongeveer 2-3mm dikte, steek of snijd hier een even aantal rondjes uit. Zo heb je voor elke koek een onderkant & een bovenkant. In totaal steek of snijd je dus ongeveer 16-20 rondjes. Leg de helft van de koeken op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
8. Spuit de amandelspijs op je koeken en laat hierbij ongeveer 1 cm van de rand over.
9. Klop 1 ei en een scheutje melk los tot 1 geheel, bestrijk de randen van de onderkant van de koek met het eimengsel. Bekleed de bovenkant met de rest van je deegplakken en druk de randen aan zodat ze goed aansluiten. Je kunt dit ook eventueel met een vork doen voor een leuk patroon. Bestrijk de bovenkant van de koeken met het eimengsel en leg op elke koek 1 amandel.
10. Bak de koeken op 200c voor 15-20 minuten of tot goudbruin en gaar gebakken. Laat ze licht afkoelen en verplaats ze daarna naar een afkoel rek. Genieten maar!
Een echte klassieker!
De gevulde koek is eigenlijk een klassieker waar je niet te veel mee wilt experimenteren (al zou een speculaas versie zeer geaccepteerd zijn). De ouderwetse versie is echter een klassieker voor een reden, een heerlijk goudbruin gebakken koek met een smeuïge amandel vulling, raap ons maar op. Perfect voor bij de koffie of thee om 3 uur en zeker om indruk mee te maken.
Het is wel belangrijk om het deeg te laten rusten in de koelkast, dit zorgt ervoor dat de koeken in de oven hun vorm behouden en niet uitlopen tot 1 deeg massa. Verder is het maken van je eigen koeken dus een stuk makkelijker dan het klinkt.
Opmerkingen (0)