Appelflappen
Appelflappen maak je ontzettend makkelijk zelf! Je kunt ze koud of warm eten en ze zijn een heerlijke middag snack of zijn ook heerlijk als weekend-ontbijt. Een krokant exterieur met een zachte en zoete appel vulling, YUM!
- Aantal porties: 10 stuks
- Bereidingstijd: 20 minuten + 25 minuten oventijd
- Keukenbenodigdheden: Oven, ovenschaal, kommetjes, steelpan, fornuis, waterkoker, kwastje
Hoe maak je appelflappen?
- Zet alle ingrediënten klaar en verwarm de oven voor op 180C.
2. Begin met de appel vulling. Kook een kopje water en giet dit met het theezakje over de sultanas, laat dit 10 minuten trekken.
3. Schil je appels, verwijder het klokhuis en snijd de geschilde appels in blokjes. Doe ze in een steelpan met de suiker, vanille en een snuf kaneel.
4. Breng dit op middelhoog vuur langzaam aan de kook, blijf ondertussen roeren en laat het rustig sudderen voor ongeveer 10 minuten. Zodra de appelblokjes zachter beginnen te worden voeg je wat water aan je maïzena toe en giet je dit bij je appel mengsel. Laat dit nog 2 minuten indikken en haal van het vuur. Voeg als laatst je afgegoten en geweekte sultanas toe en laat het mengsel rustig afkoelen.
5. Klop je ei los met de melk in een klein bakje. Leg je plakken bladerdeeg uit en bestrijk de randen met het ei-melk mengsel.
6. Vul je bladerdeeg plakken diagonaal met ongeveer 3-4 tl appelvulling. Laat nog genoeg ruimte over om ze dicht te kunnen vouwen.
7. Vouw je bladerdeeg plakken diagonaal over de appels heen en sluit deze goed door de zijkanten met een vork samen te drukken.
8. Maak een kleine incisie in je appelflappen zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
9. Bestrijk de appelflappen genereus met het ei-melk mengsel en bestrooi met bijvoorbeeld suiker of amandelvlokken.
10. Bak je appelflappen op een met bakpapier bekleedde bakplaat voor 25-30 minuten op 180C of tot goudbruin en knapperig. Serveer warm of koud, gelieve op dezelfde dag te nuttigen.
Variaties
Appelflappen lijken niet heel divers, maar dat zijn ze zeker wel! Je kunt eindeloos variëren met de vulling van je flappen door dit bijvoorbeeld te vervangen voor een ander fruit. Denk aan rood fruit, peer, abrikozen, of wellicht zelfs banaan en chocolade! Oke… het zijn dan geen ‘appel’ flappen meer, maar wel net zo lekker.
De sultanas in de appelflappen zijn helemaal optioneel, voel je dan ook vrij om deze er uit te laten. Je zou ze eventueel ook kunnen vervangen door walnoten of pecannoten voor een crunchy toevoeging. Ook kun je er voor te kiezen om je vulling niet vooraf te koken, zodat je een wat knapperigere binnenkant krijgt. Genieten maar!
Opmerkingen (0)