Wegens Black Friday kan het voorkomen dat je order later wordt bezorgd dan dat je van ons gewend bent. Onze excuses voor het ongemak!

Vanaf €35,- gratis verzending in NL
Klanten geven ons gemiddeld een 9.5!
Producten om blij van te worden
Verse producten met zorg verpakt

Baklava

0
(0)
Heerlijke baklava met vulling van gehakte noten, echt een traktatie!
Baklava

Feestje? Maak een heerlijke schaal baklava voor iedereen!

Een ontelbaar aantal knisperende laagjes filodeeg met een heerlijke vulling van gehakte noten en natuurlijk die kruidige honing siroop… baklava is echt een traktatie om je vingers bij af te likken. Het is makkelijk om van tevoren te maken en mee te nemen en daarom een ideale traktatie. Ook als dessert, met een bolletje ijs en een toefje slagroom doet baklava het goed.

Dit recept is voor een flinke schaal baklava waar je, afhankelijk van de vorm, maximaal 50 kleine (maar machtige!) stukjes uit kunt halen. Je kunt ook twee kleinere schalen maken of de baklava in een kleinere vorm maken voor nog meer laagjes.

Tip: Omdat filodeeg zo dun is scheurt het erg snel. Zorg ervoor dat de ongebruikte vellen tijdens het maken van de baklava altijd zijn afgedekt met een vochtige theedoek. Filodeeg uit de diepvries droogt sneller uit en is vaak klein. Gebruik daarom bij voorkeur een rol koelvers filodeeg. Je vindt het in de Turkse supermarkt en soms ook in het halal-koelschap in de supermarkt. 

  • Aantal porties: 50 stukjes
  • Bereidingstijd: 60 min. + 60 min. oventijd
  • Keukenbenodigdheden: keukenmachine (optioneel), bakvorm 30 x 40 cm, bakkwastje, pannetje met dikke bodem, keukenmes

Bereidingswijze

  1. Zet alle ingrediënten klaar. Smelt de boter. Verwarm de oven voor op 160º C (boven- en onderwarmte).
Ingrediënten

2. Maak eerst de siroop: Breng de suiker met water en honing in een pannetje met dikke bodem aan de kook. Laat zo’n 8 minuten zachtjes doorpruttelen tot een lichte siroop. Zet het vuur uit, voeg eventuele smaakmakers zoals een stuk citroenschil of kaneelstokje toe en laat de siroop helemaal afkoelen

Mengsel

3. Hak de pistache- en walnoten met de kaneel en naar smaak een snufje zout tot grove kruimels. Dit gaat het makkelijkste in de hakmolen van de keukenmachine, maar met een keukenmes gaat het ook.

Pistachenoten

4. Knip of snij de lagen filodeeg zodat ze even groot zijn als de bakvorm. Afknipsels of gescheurde vellen kun je er ergens halverwege tussen stoppen. Dek de voorraad filodeeg tussentijds goed af met een vochtige theedoek zodat het deeg niet uitdroogt. Vet een bakvorm met een bakkwastje in met gesmolten boter. Leg er een vel filodeeg op en bestrijk dit met een dun laagje boter.

Filodeeg

5. Herhaal dit met ongeveer de helft van de vellen, bestrijk iedere laag steeds met een dun laagje boter. Strooi ⅓ van de vulling er in een egale laag overheen. Leg er een vel filodeeg met een laagje boter bovenop en herhaal dit nog twee keer. Leg nu de resterende lagen filodeeg er bovenop, steeds weer met een dun laagje boter ertussen.

Laagjes opbouwen

6. Snij de baklava met een scherp mes tot op de bodem zorgvuldig in stukken. Verdeel de resterende gesmolten boter over de baklava. Sprenkel er tot slot een paar druppels water overheen. Bak de baklava op het onderste rek van de oven in +- 60 minuten goudbruin en gaar.

Stukken snijden

7. Haal de baklava uit de oven. Laat 1 minuutje staan en lepel daarna de afgekoelde siroop over de baklava. Tijdens het afkoelen trekt de siroop verder in de baklava. Garneer naar wens met gehakte pistachenootjes en bewaar de baklava in de koelkast of op kamertemperatuur. De volgende dag is de baklava nog lekkerder!

Baklava
Dit bericht is geplaatst in Bakrecepten, Gebak recepten, Zoete recepten en getagged met Walnoten, Kaneel, Pistachenoten

Opmerkingen (0)

Plaats een reactie
Gebruikte ingrediënten
Pistachenoten gepeld & ongebrand
De Notenshop
Waardering:
94% of 100

Vanaf 9,95

Pistachenoten raw gepeld
Pistachenoten gepeld & ongebrand
350 gram zak
Info
De voorraad wordt opgehaald
Special Price 9,95 Regular Price 10,95
 28,43/kg
800 gram zak
Info
De voorraad wordt opgehaald
Special Price 20,95 Regular Price 21,95
 26,19/kg
1000 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
Geef een seintje
26,95
 26,95/kg
5500 gram emmer
Info
De voorraad wordt opgehaald
Special Price 149,95 Regular Price 154,95
 27,26/kg
10000 gram doos
Info
De voorraad wordt opgehaald
265,00
 26,50/kg
Walnoten gepeld (Amerikaans)
De Notenshop
Waardering:
96% of 100

Vanaf 3,50

Amerikaanse gepelde walnoten
Walnoten gepeld (Amerikaans)
250 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
Geef een seintje
3,50
 14,00/kg
650 gram zak
Info
De voorraad wordt opgehaald
Special Price 7,50 Regular Price 7,95
 11,54/kg
700 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
8,95
 12,79/kg
3500 gram emmer
Info
De voorraad wordt opgehaald
41,95
 11,99/kg
9980 gram doos
Info
De voorraad wordt opgehaald
99,95
 10,02/kg
Kristalsuiker
De Notenshop
Waardering:
100% of 100

Vanaf 2,25

Kristalsuiker
Kristalsuiker
750 gram stazak
Info
De voorraad wordt opgehaald
2,25
 3,00/kg
25000 gram baal
Info
De voorraad wordt opgehaald
47,95
 1,92/kg
Duqqa! Kaneelstokjes (30 gram)
Bio
Duqqa! Kaneelstokjes (30 gram)
Duqqa!
Waardering:
90% of 100
5,19