Baklava
Feestje? Maak een heerlijke schaal baklava voor iedereen!
Een ontelbaar aantal knisperende laagjes filodeeg met een heerlijke vulling van gehakte noten en natuurlijk die kruidige honing siroop… baklava is echt een traktatie om je vingers bij af te likken. Het is makkelijk om van tevoren te maken en mee te nemen en daarom een ideale traktatie. Ook als dessert, met een bolletje ijs en een toefje slagroom doet baklava het goed.
Dit recept is voor een flinke schaal baklava waar je, afhankelijk van de vorm, maximaal 50 kleine (maar machtige!) stukjes uit kunt halen. Je kunt ook twee kleinere schalen maken of de baklava in een kleinere vorm maken voor nog meer laagjes.
Tip: Omdat filodeeg zo dun is scheurt het erg snel. Zorg ervoor dat de ongebruikte vellen tijdens het maken van de baklava altijd zijn afgedekt met een vochtige theedoek. Filodeeg uit de diepvries droogt sneller uit en is vaak klein. Gebruik daarom bij voorkeur een rol koelvers filodeeg. Je vindt het in de Turkse supermarkt en soms ook in het halal-koelschap in de supermarkt.
- Aantal porties: 50 stukjes
- Bereidingstijd: 60 min. + 60 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: keukenmachine (optioneel), bakvorm 30 x 40 cm, bakkwastje, pannetje met dikke bodem, keukenmes
Bereidingswijze
- Zet alle ingrediënten klaar. Smelt de boter. Verwarm de oven voor op 160º C (boven- en onderwarmte).
2. Maak eerst de siroop: Breng de suiker met water en honing in een pannetje met dikke bodem aan de kook. Laat zo’n 8 minuten zachtjes doorpruttelen tot een lichte siroop. Zet het vuur uit, voeg eventuele smaakmakers zoals een stuk citroenschil of kaneelstokje toe en laat de siroop helemaal afkoelen
3. Hak de pistache- en walnoten met de kaneel en naar smaak een snufje zout tot grove kruimels. Dit gaat het makkelijkste in de hakmolen van de keukenmachine, maar met een keukenmes gaat het ook.
4. Knip of snij de lagen filodeeg zodat ze even groot zijn als de bakvorm. Afknipsels of gescheurde vellen kun je er ergens halverwege tussen stoppen. Dek de voorraad filodeeg tussentijds goed af met een vochtige theedoek zodat het deeg niet uitdroogt. Vet een bakvorm met een bakkwastje in met gesmolten boter. Leg er een vel filodeeg op en bestrijk dit met een dun laagje boter.
5. Herhaal dit met ongeveer de helft van de vellen, bestrijk iedere laag steeds met een dun laagje boter. Strooi ⅓ van de vulling er in een egale laag overheen. Leg er een vel filodeeg met een laagje boter bovenop en herhaal dit nog twee keer. Leg nu de resterende lagen filodeeg er bovenop, steeds weer met een dun laagje boter ertussen.
6. Snij de baklava met een scherp mes tot op de bodem zorgvuldig in stukken. Verdeel de resterende gesmolten boter over de baklava. Sprenkel er tot slot een paar druppels water overheen. Bak de baklava op het onderste rek van de oven in +- 60 minuten goudbruin en gaar.
7. Haal de baklava uit de oven. Laat 1 minuutje staan en lepel daarna de afgekoelde siroop over de baklava. Tijdens het afkoelen trekt de siroop verder in de baklava. Garneer naar wens met gehakte pistachenootjes en bewaar de baklava in de koelkast of op kamertemperatuur. De volgende dag is de baklava nog lekkerder!
Opmerkingen (0)