Appelmoes
Vaak worden appels met een beetje water gekookt om aanbranden te voorkomen, en soms wordt suiker toegevoegd om de appelmoes zoeter te maken. Als smaakmaker kunnen ook kaneel, citroensap of een snufje zout worden toegevoegd voor extra smaakdiepte. In dit recept kiezen we er echter voor om de schil om de appels te houden, zo maximaliseren we de smaak en aangezien de appelmoes toch gezeefd wordt, merk je hier in het eindproduct niks van.
- Aantal porties: voor 1 pot
- Bereidingstijd: 5 min. + 30 min. koken en 20. min. zeven
- Keukenbenodigdheden: tomatenzeef of passeerzeef, mesje en een pan
Bereidingswijze
1. Verzamel alle ingrediënten.
2. Was de appels en verwijder de steeltjes. Snijd ze in vieren en doe de appelstukjes in een pan met het water, suiker, kaneelstokje en citroenschil en breng aan de kook.
3. Laat de appels op een laag vuur sudderen tot ze zacht zijn (ongeveer 15-20 minuten).
4. Pureer de appels in de pan en haal ze door een passeerzeef om zo de schillen en pitjes te verwijderen.
5. Serveer warm of koud en bewaar in een luchtdichte pot in de koelkast.
Voor appelmoes zijn appels die van nature zacht worden tijdens het koken en een goede balans hebben tussen zoet en zuur het beste. Hier zijn enkele populaire soorten die vaak worden aanbevolen voor de lekkerste appelmoes:
- Goudreinet (Schone van Boskoop): Licht zurig en sappig, met een stevige structuur die snel zacht wordt tijdens het koken. Goudreinetten zijn perfect voor appelmoes omdat ze snel uit elkaar vallen en een rijke, volle smaak hebben.
- Jonagold: Een zoetzure appel met een volle, aromatische smaak. Jonagold is sappig en wordt snel zacht bij het koken. Jonagold zorgt voor een mooi evenwicht tussen zoet en zuur, wat zorgt voor een smaakvolle appelmoes zonder te veel suiker toe te voegen.
- Elstar: Mijn persoonlijke favoriet! Licht zuur met een zoete, frisse smaak en een geurige aroma. Waarom ideaal? Elstar geeft een natuurlijke zoetheid aan de appelmoes en zorgt voor een zachte, fijne structuur, perfect voor een mildere appelmoes.
Opmerkingen (0)