Appel kaneel babka
Ontdek de heerlijke combinatie van zachte appel en warme kaneel in deze smeuïge babka, perfect voor elke gelegenheid!
20 min. + 40 min. oventijd
Appel kaneel babka is een heerlijk zoet brood dat perfect is voor elke seizoen. Dit traditionele Joodse gebak combineert zachte, luchtige deeglagen met een verrukkelijke vulling van appels en kaneel. De geur van versgebakken babka vult je huis met warmte en gezelligheid, wat het ideaal maakt voor bijeenkomsten met familie en vrienden. Hoewel het er ingewikkeld uitziet, is het eigenlijk vrij eenvoudig te maken met een beetje geduld en liefde.
- Aantal porties: voor 6 personen
- Bereidingstijd: 40 min. voorbereiden + 20 min. oventijd + 70 min. wachttijd
- Keukenbenodigdheden: oven, mixer met deeghakken, mengkom, bakpapier, een spatel en een cakevorm van ca. 22 centimeter.
Bereidingswijze
- Verwarm de melk tot lauwwarm, voeg dan de gist toe en roer tot dit is opgenomen.
- Meng de overige ingrediënten met elkaar en voeg de melk er aan toe. Mix dit in de mixer met deeghaken ca. 3 minuten op hoogste stand.
- Kneed daarna met de handen tot elastisch deeg, dit kan even duren (ca. 10 minuten). Het is goed als je er een dun vliesje van kan loshalen, laat dit 10 minuten rijzen in de mengkom.
- Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier tot een vorm van 40 x 20 cm.
- Verwarm de roomboter een klein beetje zodat het goed smeerbaar wordt (niet vloeibaar), voeg hier de 2Sweet en kaneel aan toe. Smeer uit over het deeg tot ca. één centimeter vanaf de randen en verdeel de gevriesdroogde appel erover.
- Rol nu vanaf de smalle kant op en snijd het dan in de lange kant door twee.
- Plak de stukken aan de bovenkant een beetje tegen elkaar en “vlecht” erna de stukken rond elkaar. Leg een stuk bakpapier in de cakevorm en leg de babka erin. Laat hierin nog eens 60 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200ºC en bak de babka af voor ca. 15-20 minuten (tot het goudbruin gekleurd is).
Genieten maar!
Opmerkingen (2)
Lijk mij een interessant recept ! zoals wel vaker bij jullie :-)
Wel een praktische vraag, waarom bieden jullie dit recept enkel met gevriesdroogde appel ?
Dat vriesdrogen verbruikt ook (veel) energie en dan het bakken nog een keer...
Babka kan perfect ook met verse appels klaargemaakt worden.
groetjes, en vooral blijven bakken en gezond genieten !
Els
We hebben dit recept gekregen van een van onze ambassadeurs. Op basis van producten van ons, in dit geval gevriesdroogde appel, heeft zij dit recept gemaakt. Je hoeft de appel dus niet zelf te vriesdrogen, maar bij ons kopen.
Je kan dit recept zeker ook met verse appels klaar maken! Alleen deze versie is gemaakt met gevriesdroogde.
Veel bakplezier!
Groetjes,
De Notenshop