Amandelstaaf
De amandelstaaf is een heerlijke traktatie van spijs omhuld met bladerdeeg. Veel mensen associëren de amandelstaaf met Sinterklaas, want dan zijn ze volop verkrijgbaar, vaak in de vorm van een banketletter (“S”). Met dit basisrecept kun je de visite het hele jaar door verrassen met een stukje verse amandelstaaf bij de koffie!
Zo’n amandelstaaf, banketletter of banketstaaf staat in een handomdraai in de oven, mits je de spijs en het bladerdeeg al in huis hebt. Voor beide hebben we recepten op ons blog staan. Zelfgemaakte spijs is ontzettend lekker en leuk om zelf te maken, maar smaakt het beste wanneer het ruim van tevoren gemaakt wordt, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Natuurlijk verkopen we ook de allerlekkerste kant-en-klare amandelspijs, zodat je meteen aan de bak kunt.
Tip: In dit recept gebruiken we een lap koelvers bladerdeeg, omdat dit de kans vermindert dat de spijs tijdens het bakken uit het deeg loopt. Wil je toch bladerdeeg uit de vriezer gebruiken? Leg de plakjes bladerdeeg dan eerst op elkaar en rol ze (in alle richtingen) uit tot een lap, zodat er geen naden in het deeg zitten.
- Aantal porties: één amandelstaaf
- Bereidingstijd: 10 min. + 30 min. wachttijd + 30 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: bakpapier, bakplaat, bakkwastje en cocktailprikker
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar. Snij de lap bladerdeeg over de lengte doormidden, zodat je een lange strook van 12 bij 40 cm hebt. De andere helft wordt in dit recept niet gebruikt. Leg het bladerdeeg op bakpapier en bestrijk het bladerdeeg licht met losgeklopt ei.
2. Breek de amandelspijs in stukjes boven een kom en slap de amandelspijs af door het los te kneden met ½ losgeklopt ei.
3. Vorm een lange rol van de amandelspijs. Dit gaat het makkelijkste met vochtige handen. Zorg dat de rol aan beide kanten een paar centimeter korter is dan de strook bladerdeeg. Duw de uiteinden van de rol spijs een beetje terug richting het midden, zodat de rol overal even dik en mooi compact is. Leg de amandelspijs op het bladerdeeg.
4. Vouw de uiteinden van het bladerdeeg over de amandelspijs, bestrijk het omgevouwen bladerdeeg licht met losgeklopt ei.
5. Vouw dan de lange zijdes van het bladerdeeg zo strak mogelijk over de amandelspijs zodat de rol rondom ingepakt is: eerst de ene kant, licht bestrijken met losgeklopt ei, dan de andere kant.
6. Leg de amandelstaaf met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk tot slot de bovenkant licht met losgeklopt ei. Zet de amandelstaaf 20-30 minuten koel weg, dit zorgt ervoor dat de amandelspijs weer wat steviger wordt. Verwarm intussen de oven voor op 190º C (hetelucht).
7. Prik met een cocktailprikker drie gaatjes in de bovenkant van de amandelstaaf om stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken. Bak de amandelstaaf in 30-45 minuten goudbruin. Laat afkoelen op de bakplaat en geniet!
Hartige amandelstaaf, banketletter en andere variaties
Met dit basisrecept kun je alle kanten op, varieer bijvoorbeeld eens met de vorm en vulling van de amandelstaaf! Voor een banketletter volg je gewoon het recept, maar vorm je na stap 6 een S-vorm van de amandelstaaf. Je kunt ook één kant van de amandelstaaf oprollen voor een Sinterklaas staf, of de twee uiteinden met elkaar verbinden voor een krans.
Je kunt de amandelstaaf versieren met een garnering naar keuze, zoals bigarreaux, sinaassnippers, hele of geschaafde amandelen en poedersuiker. Bestrijk de amandelstaaf na het bakken met warme sinaasappeljam om de garnering te laten plakken.
In plaats van amandelspijs kun je het bladerdeeg ook met iets totaal anders vullen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hartige banketstaaf gevuld met gekruid gehakt, of een combinatie van feta en spinazie? Meerdere lagen filodeeg (tussen elke laag besmeerd met een beetje olie of boter) in plaats van bladerdeeg geeft een nog krokantere textuur aan de amandelstaaf.
Opmerkingen (0)