Amandelspijs
Spijs is een heerlijke vulling voor allerlei soorten koek en gebak. Denk aan gevulde koeken, paasbrood en kerststollen, amandelstaven, rondo’s, gevuld speculaas, appelcake, een slof met vers fruit… zo kunnen we nog wel even doorgaan!
De echte bakker maakt zijn spijs vers van amandelen. Klassieke amandelspijs bestaat uit gelijke delen amandel en suiker (plus een beetje ei voor de binding), naar wens op smaak gebracht met citroenrasp. De smaken komen het best tot hun recht wanneer de spijs minimaal een dag van tevoren wordt gemaakt, zodat de smaken de tijd hebben om goed te ontwikkelen.
Tip: In dit recept gebruiken we een half ei. Vaak wordt de amandelspijs de volgende dag, wanneer je het verwerkt in een recept voor bijvoorbeeld gevulde koeken of een slof, nog wat afgeslapt met een half ei. Bewaar het halve ei dat je overhoudt na het maken van deze spijs afgedekt in een bakje in de koelkast voor de volgende dag (of maak een dubbele hoeveelheid spijs, je kunt het ook invriezen).
- Aantal porties: 300 gram spijs
- Bereidingstijd: 10 min.
- Keukenbenodigdheden: keukenmachine of hakmolen, rasp en vershoudfolie
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar. Boen de citroen goed schoon.
2. Maal de amandelen met de pulse stand van de keukenmachine in steeds een paar seconden fijn. Mix niet te lang zodat het een grof amandelmeel wordt (en geen amandelpasta).
3. Voeg de suiker, het halve losgeklopte ei en citroenrasp naar smaak toe en mix dit met de keukenmachine zodat alles goed gemengd is en de spijs loskomt van de wand van de kom.
4. Kneed de amandelspijs nog even na met de hand, vorm er een plak van en verpak het in vershoudfolie. Laat de amandelspijs minimaal een nacht (tot 3 dagen) rijpen in de koelkast zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
5. Volg daarna de instructies van het recept waarin je de amandelspijs gaat verwerken.
Let op: Aangezien de amandelspijs rauw ei bevat raden we af om de spijs zo te eten. Verwerk het in een recept waarin de spijs in de oven gebakken wordt, zoals gevulde koeken, paasbrood of een lekkere amandelstaaf.
Vegan amandelspijs, pistachespijs en andere variaties
Klassieke spijs wordt gemaakt met amandelen, maar daar hoeft het natuurlijk niet bij te blijven! Maak bijvoorbeeld eens spijs van walnoten of pistache (extra mooi als garnering over het uiteindelijke baksel waar je de spijs in verwerkt!). Je kunt de spijs ook naar je eigen hand zetten door het op smaak te brengen met bijvoorbeeld sinaasappelrasp of (koek)kruiden.
In dit recept gebruiken we ongebrande witte amandelen. Gebruik je bruine amandelen, dan zul je die eerst van hun velletje moeten ontdoen als je er een mooie fijne spijs van wilt maken. Geen keukenmachine in huis? Je kunt ook amandelmeel gebruiken en dit goed mengen met de suiker en het ei. Gebruik je glutenvrij amandelmeel dan is de spijs in principe glutenvrij.
Wil je liever geen ei gebruiken? Dan kun je eenzelfde gewicht aan appelmoes gebruiken. Een scheutje melk of boter wordt ook wel gebruikt ter vervanging van het ei in amandelspijs. Gebruik liever geen water, omdat dit verdampt tijdens het bakken en de spijs daardoor in kan zakken.
Opmerkingen (0)