Amandelen roosteren
Amandelen zijn zowel rauw als geroosterd te verkrijgen en beide varianten zijn erg lekker. Veel mensen vinden licht geroosterde amandelen lekkerder dan rauwe amandelen. U kunt er dan ook voor kiezen om zelf rauwe amandelen te roosteren. Het roosteren van rauwe noten zorgt ervoor dat de smaak aanzienlijk versterkt wordt en dat er een heerlijke notengeur vrijkomt. Door amandelen te roosteren komt de smaak dus veel beter naar voren dan wanneer u ze rauw eet en profiteert u van een heerlijke vers geroosterde notengeur door heel het huis.
Het voordeel van het zelf roosteren van amandelen is dat u zelf kunt bepalen of u ze met of zonder olie roostert, hoeveel zout u toevoegt en u kunt experimenteren met kruiden. Voeg bijvoorbeeld chilipoeder toe voor een spicy bite of een beetje honing voor een zoetere smaak.
Gepelde (=witte) amandelen of ongepelde (=bruine) amandelen roosteren?
Zowel witte als bruine amandelen zijn geschikt om te roosteren. Het voordeel van het roosteren van ongepelde amandelen is dat het bruine vliesje vezels bevat en die maken de amandel net wat gezonder. Tevens worden de ongepelde bruine amandelen dankzij dit vliesje knapperiger dan gepelde witte amandelen.
Zelf amandelen pellen
Heeft u enkel bruine (ongepelde) amandelen in huis maar wilt u graag gepelde (witte) amandelen roosteren voor een zachtere bite? Zet dan een pannetje met kokend water op, doe de amandelen erbij en laat ze een minuut of twee blancheren. Giet de amandelen vervolgens in een zeef en laat ze schrikken in koud water. Nu kunt u de amandelen eenvoudig met twee vingers van het velletje ontdoen.
Verschillende manieren van roosteren
Het roosteren van amandelen kan op verschillende manieren, maar de oven is de meest veilige en gemakkelijke manier. Heeft u geen oven ter beschikking? Rooster de amandelen dan in een koekenpan. Let wel op dat u de amandelen regelmatig draait en dat de temperatuur in de koekenpan niet te hoog oploopt. Gebruik bij het roosteren in de oven en in de koekenpan geen boter of olie, amandelen bevatten al genoeg oliën van zichzelf. Je bakt de amandelen droog, vandaar de bekende naam dry-roasted.
Stappenplan amandelen roosteren in de oven
- Haal de bakplaat uit de oven en plaats er een vel bakpapier op.
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Verspreid de rauwe amandelen over de bakplaat. Zorg dat de amandelen niet op elkaar liggen.
- Als de oven tot 175 °C verwarmd is plaatst u de bakplaat met amandelen in de oven.
- Haal de bakplaat na 4 minuten uit de oven en draai alle amandelen om. Plaats de bakplaat nu andersom terug in de oven zodat alle amandelen dezelfde verhitting ondergaan.
- Na nog eens 4 minuten roosteren haalt u de amandelen uit de oven en laat u ze minimaal 30 minuten afkoelen. Zo kunnen de vrijgekomen oliën terug in de amandelen trekken.
- Voeg eventueel zout toe en bewaar de amandelen in een goed afgesloten pot of bakje.
Amandelen roosteren in de koekenpan
- Verhit de koekenpan op een middelhoog vuur.
- Plaats de noten in de pan en blijf ze rustig roeren of schudt met de pan zodat de noten rondom mooi bruin van kleur worden.
- Zodra de noten lichtbruin van kleur worden en er een heerlijke notengeur vrijkomt legt u de amandelen op een bord zodat ze kunnen afkoelen.
- Laat de noten minimaal 30 minuten afkoelen zodat de vrijgekomen oliën terug kunnen trekken in de amandelen.
- Voeg eventueel zout toe en bewaar de amandelen in een afgesloten pot of bakje.
Let op: Houd de amandelen goed in de gaten als ze in de oven liggen en laat ze absoluut niet te lang in de oven liggen. De grens van gaar naar verbrand is snel gepasseerd. Het is gezonder en lekkerder om licht geroosterde amandelen te eten dan net aan verbrande amandelen. Bovendien worden de gezonde onverzadigde vetten omgezet in ongezonde verzadigde vetten als de amandelen te lang geroosterd worden.
Aan de slag met amandelen roosteren
Bent u benieuwd naar de heerlijke smaak en de geur van zelf geroosterde amandelen? Bestel uw rauwe amandelen dan gemakkelijk online bij denotenshop.nl.
Opmerkingen (0)