Aardbeientaart
Een krokante bodem van pâte sablée oftewel zanddeeg, een flinke laag luchtige gele room en perfect zoete aardbeitjes: deze aardbeientaart is met recht een echte klassieker uit de Franse patisserie.
Met dit basisrecept maak je vanaf nu zelf de lekkerste aardbeientaart. Of aardbeien tartelettes, frambozentaart of een andere variatie natuurlijk!
De bodem wordt eerst “blind” voorgebakken met een steunvulling. Je kunt hier bijvoorbeeld droge bonen of rijst voor nemen. Deze blindbakvulling kan daarna gewoon weer terug in de kast voor een volgende keer.
- Aantal porties: 6-8 personen
- Bereidingstijd: 30 min. + 1 uur wachttijd + 30 min. oventijd
- Keukenbenodigdheden: quichevorm 18 cm ø, vershoudfolie, deegroller, pannetje, garde, bakkwastje, blindbakvulling en bakpapier
Bereidingswijze
1. Zet alle ingrediënten klaar. Vet de quichevorm licht in met olie of bakspray.
2. Meng de poedersuiker, met bloem, amandelmeel en zout in een kom. Voeg de koude boter in blokjes toe en wrijf dit tussen je handen tot een kruimelig deeg.
3. Voeg 1 el melk toe en kneed kort tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog een heel klein beetje melk toe als het deeg te droog is, of een beetje bloem als het deeg toch te plakkerig is geworden. Vorm een ronde plak van het deeg, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur koel weg.
4. Bestuif het werkblad licht met bloem. Rol het deeg uit tot een ronde lap van 6 mm dik. Bekleed de quichevorm met het deeg. Prik de bodem op enkele plaatsen in met een vork. Snij de rand netjes bij door met de deegroller over de rand van de vorm te rollen. Zet de bodem nogmaals 30 minuten koel (liefst in de vriezer) weg terwijl de oven voorverwarmt op 175º C (hetelucht).
5. Verfrommel een vel bakpapier en leg dit op de bodem. Giet er een blindbakvulling, zoals droge bonen of rijst bovenop. Zorg dat de vorm helemaal gevuld is met de blindbakvulling, van de hoeken tot de rand. Bak de bodem eerst 20 minuten met de blindbakvulling. Verwijder dan de blindbakvulling en het bakpapier en bak de bodem nog 10-15 minuten tot de randjes licht goudbruin beginnen te kleuren. Laat helemaal afkoelen.
6. Optioneel: Verwarm de abrikozenjam in een pannetje op laag vuur en bestrijk de binnenkant van de gebakken taartbodem licht met de ingekookte jam. Dit zorgt ervoor dat de bodem na het vullen lekker krokant blijft. Bewaar de overgebleven jam voor de laatste stap.
7. Meng het roompoeder met de melk of water en klop in een paar minuten tot gele room. Verdeel de gele room over de taartbodem.
8. Was de aardbeien. Dep ze droog en verwijder de kroontjes. Snij grote exemplaren door de helft of in vieren en verdeel de aardbeien over de gele room. Optioneel: Verwarm de overgebleven abrikozenjam en bestrijk de aardbeien met een dun laagje abrikozenjam om ze een mooie glans te geven.
Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast.
Aardbeien tartelettes, frambozentaart en andere variaties
In plaats van een grote taart waar je punten van snijdt kun je dit recept ook gebruiken voor 1-persoons aardbeien taartjes (tartelettes) die je in bakringen of kleine taartvormpjes maakt. De baktijd wordt dan korter (reken op 20-25 minuten totaal voor taartjes met een doorsnede van 8 cm).
Deze frisse taart met gele room is heerlijk met zoete aardbeien, maar je kunt ook variëren met allerlei andere soorten fruit die in het seizoen zijn. Denk bijvoorbeeld aan frambozen of perzik. In plaats van abrikozenjam kun je de taart voor het serveren bestuiven met een laagje poedersuiker. Zeker bij zacht fruit zoals frambozen is dit een goede optie.
In dit recept gebruiken we roompoeder voor de vulling, lekker makkelijk. Je kunt deze taart ook vullen met zelfgemaakte banketbakkersroom of een combinatie van mascarpone en geklopte slagroom. Aan de bodem kun je rasp van een halve citroen toevoegen voor een frisse twist. Geen tijd om het deeg te maken en te laten rusten? Maak dan eens een supersnelle bodem van bladerdeeg. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Opmerkingen (0)